Search
  • Girafa șefă

Cum definești misiunea unei firme?


Definirea misiunii firmei

Orice organizaţie ia fiinţă pentru a realiza ceva: să facă maşini, să dea bani cu împrumut, să ofere adăpost pentru o noapte şi aşa mai departe.


De obicei, misiunea fixată sau obiectul său particular de activitate este clar, atunci când are loc înfiinţarea. în timp însă, misiunea se poate schimba, pentru a se putea profita de noi ocazii favorabile sau pentru a se ţine cont de schimbarea condiţiilor1 de pe piaţă.


Amazon.com şi-a schimbat misiunea, de la a fi cea mai mare librărie online din lume, la aspiraţia de a deveni cel mai mare magazin online din lume. eBay şi-a schimbat misiunea de administrare a unor licitaţii online pentru colecţionari, în cea de administrare a unor licitaţii online care să cuprindă orice fel de bunuri.Pentru a-şi defini misiunea, o firmă trebuie să-şi pună clasicele întrebări formulate de Peter Drucker:


  • Care este obiectul nostru de activitate?

  • Cine este clientul nostru?

  • Ce anume are valoare pentru client?

  • Cu ce ne vom ocupa în viitor?

  • Cu ce ar trebui să ne ocupăm?


Aceste întrebări care sună atât de simplu sunt printre cele mai grele la care o firmă va trebui să răspundă vreodată.


Companiile de succes îşi pun încontinuu aceste întrebări şi le dau un răspuns numai după ce reflectează îndelung şi temeinic. O firmă trebuie să-şi redefincască misiunea, dacă misiunea respectivă şi-a pierdut credibilitatea sau dacă nu mai trasează o direcţie optimă de creştere.


Organizaţiile îşi elaborează declaraţii de misiune pe care să lc împărtăşească cu managerii lor, cu angajaţii şi (în multe cazuri) cu clienţii. O declaraţie de misiune clară şi bine gândită îi va face pe angajaţi să simtă că fac parte dintr-o structură unitară şi coerentă, care Ic oferă şansa să facă un lucru bun şi util.


Declaraţia de misiune corporatistă îi călăuzeşte pe angajaţii dispersaţi geografic să acţioneze în mod indepen­dent, dar şi colectiv, pentru a îndeplini obiectivele organizaţiei.


Forma optimă a unei declaraţii de misiune se obţine atunci când reflectă o viziune inspirată asupra viitorului, aproape ca un „vis imposibil”, oferindu-i firmei o direcţie de evoluţie pe următorii 10-20 de ani.


Fostul preşedinte al firmei Sony, Akio Morita, voia ca toata lumea să aibă acces la ceea ce el numea „sunet portabil personal”, aşa ca Sony a creat walkman-ul şi CD player-ul portabil. Fred Smith şi-a dorit să poată livra cores­pondenţa poştală, oriunde în Statele Unite, până a doua zi dimineaţa înainte de zece şi jumătate, aşa că a creat compania FedEx. în tabelul 2.1 pot fi văzute trei declaraţii de misiune, luate ca exemple.


Declaraţii de misiune – exemple


Rubbermaid Commercial Products, Inc.

Viziunea noastră de viitor este să deţinem cea mai măre cotă de piaţă globală, pe toate pieţele pe care le servim. Vom câştiga această poziţie de lider prin aceea că le vom asigura clienţilor noştri, fie ei distribuitori sau utilizatori finali, produse de înaltă calitate, realizate în condiţii de eficienţă a costurilor şi cu responsabilitate faţă de mediul natural. Vom adăuga valoare acestor produse prin aceea că le vom asigura clienţilor noştri un serviciu exemplar, prin angajamentul necondiţionat pe care ni-l asumăm să garantăm satisfacţia clientului."


Motorola

Motorola îşi propune să servească nevoile comunităţii în mod onorabil, prin aceea că le vom furniza clienţilor noştri produse şi servicii de calitate superioară, la un preţ echitabil; îşi propune să facă acest lucru în aşa fel încât să obţină un profit adecvat, necesar pentru ca întreprinderea noastră să crească; şi, procedând astfel, îşi propune să le asigure angajaţilor şi acţionarilor Motorola posibilitatea de a-şi realiza în limite rezonabile propriile obiective personale."


eBay

Noi îi ajutăm pe oameni să tranzacţioneze practic orice lucru care există pe Pământ! Vom continua să ridicăm la un nivel superior experienţa tranzacţionării Online, pentru toţi parti­cipanţii: colecţionari, comercianţi, întreprinderi mid, oameni care caută obiecte-unicat, amatori de chilipiruri, furnizori de ocazii şi simpli surferi pe Net."


Caracteristici principale ale declarației de misiune


O declaraţie de misiune cu adevărat bună are trei caracteristici principale.


Mai întâi, nu se concentrează decât pe un număr limitat de scopuri. Declaraţia cum că „vrem să producem bunuri de cea mai înaltă calitate, să oferim cel mai complet serviciu, realizăm cea mai extinsă distribuţie fi să vindem la cele mai scăzute preţuri" pretinde prea multe.


în al doilea rând, declaraţia de misiune pune accentul pe politicile fi pe valorile majore ale firmei, îngustând aria de latitudine individuală, în așa fel încât angajaţii să acţioneze consecvent în privinţa problemelor importante.


In al treilea rând, va defini sferele competitive principale în cadrul cărora va acţiona firma:


Domeniul de activitate.


Gama sectoarelor în care va acţiona o firmă.


Unele firme vor acţiona într-un singur sector al economiei; altele, doar în câteva sectoare înrudite; altele, doar în domeniul bunurilor industriale, în cel al bunurilor de consum sau în cel al serviciilor; iar altele vor acţiona în foarte multe sectoare.


De exemplu, DuPont preferă să activeze pe piaţa industrială, în timp ce Dow este dispusă să activeze fi pe pieţele industriale, fi pe cele de consum. 3M va intra în aproape orice sector în care crede ca poate face bani.


Produsele și aplicaţiile.


Gama produselor şi aplicaţiilor pe care le va oferi o firmă. St. Jude Medical ţinteşte să-i servească „pe medicii din lumea întreagă, cu produse de înaltă calitate pentru îngrijirea pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare.


Competenţa.


Gama competenţelor de bază, de natură tehnologică şi de altă natură, pe care le va deţine şi le va valorifica o firmă.


Firma japoneză NEC şi-a consolidat competenţele de bază din domeniul tehnicii de calcul, al comunicaţiilor şi al pieselor componente, pentru a susţine fabricarea calculatoarelor portabile, a receptoarelor de televiziune şi a telefoanelor portabile.


Segmentul de piaţă.


Tipul de piaţă sau de clientelă pe care îl va servi o firmă, De exemplu, Porsche nu face decât maşini scumpe. Gerber serveşte în primul rând piaţa produselor alimentare pentru sugari.


Deschiderea pe verticală.


Numărul verigilor din canalul de aprovizionare a pieţei, începând cu furnizorul de materii prime şi terminând cu distribuitorul produsului finit, la care va participa o firmă. La una din extreme se află firmele cu o foarte amplă deschidere pe verticală.


Într-o vreme, Ford avea propriile plantaţii cu arbori de cauciuc, ferme de ovine, fabrici de sticlă şi oţelării.


La cealaltă extremă se află „firmele nepatri­moniale" sau „firmele pur de marketing", care constau practic dintr-o persoană dotată cu un telefon, un fax, un calculator şi un birou, şi care contractează cu alte firme absolut orice serviciu: proiectare, producţie, marketing şi distribuţie fizică.


Deschiderea geografică.


Gama de regiuni, ţări sau grupuri de ţări în care va acţiona o firmă. La una din extreme se află firmele care acţionează numai într-un singur oraş sau stat. La cealaltă, sunt multinaţionalele gen Unilever sau Caterpillar, care activează în aproape toate ţările din lume.


Text preluat în mare parte din cartea ”Managementul Marketingului” scrisă de Kotler Philip și Keller Kevin Lane.


Dacă ai nevoie de ajutor cu privire la partea de marketing a firmei tale: declarație de misiune, plan de marketing, design logo, design cărți de vizită, design pliante, design afișe, web design, fotografie de produs, fotografie imobiliară, etc., apelează cu încredere la Girafa Marketing Târgu Mureș.

55 views

©2019 Web Design & SEO by Girafa Marketing Agency Tărgu Mureş.