Search
  • Girafa șefă

Cine-i SEO ăsta?


Cine-i SEO?

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO sau search engine optimisation) se referă la creșterea numărului și a calității vizitatorilor unui web site prin îmbunătățirea clasamentului în rezultatele algoritmice organice ale motorului de căutare.

Cercetările arată că web site-urile din prima pagină a Google primesc aproape 95% din click-uri, iar cu cât un rezultat (o pagină) apare mai sus în reultate cu atat are șanse de mai multe clickuri(CTR) si implicit mai mult trafic.


Cum funcționează SEO?

Google, Bing și alte motoare de căutare îți arată rezultatele căutărilor și se bazează în mare parte pe relevanța și autoritatea paginilor pe care le-a indexat pentru căutarea ta, pentru a-ți oferii cele mai bune rezultate posibile.

Google folosește peste 200 de criterii când calculează care pagini sunt cel mai relevante pentru anumite căutări iar SEO cuprinde anumite ajustări/activități tehnice și creative pentru a influența algoritmul folosit de Google în aceste calculări. Nu este bine să te focalizezi doar asupra unui singur criteriu atunci când vorbim de SEO ci să incerci să înțelegi imaginea de ansamblu cu privire la Google si la cum reușește să ofere cele mai bune răspunsuri pentru utilizatorii săi.


Cu ajutorul SEO te asiguri că un website este accesibil, bine construit din punct de vedere tehnic, foloseste cuvinte cheie pe care oamenii le caută in google, oferă o experiență bună pentru utilizatori atât prin ușurința de navigare cât și prin calitatea conținutului. Conținutul practic trebuie să răspundă semnelor de întrebare pe care utilizatorul le-a avut atunci când a căutat anumite cuvinte cheie prin google.


Google are o echipă foarte mare care se ocupă cu evaluarea calității și relevanței rezultatelor de pe urma căutărilor, iar concluziile lor sunt introduse într-un algoritm de inteligență artificială pentru a fi cât mai relevant posibil. Există anumiți parametrii de calitate publicați, prin care putem înțelege factori pe care Google îi ia în considerare atunci când clasifică anumite pagini sau conținutul acestora și se poate observa accentul pe care-l pune pe website-urile care dovedesc că au conținut original, credibil și de calitate.


Google folosește de când lumea algoritm bazat pe link-uri (cunoscut ca PageRank) pentru a calcula popularitatea și autoritatea unei pagini și deși astăzi Google e mult mai sofisticat, acest algoritm stă încă la baza celor 200 de criterii de calculare menționate mai devreme. Prin urmare, activitățile de optimizare a paginii web (seo) pot și trebuie să includă îmbunătățirea numărului și calității linkurilor care trimit spre acea pagină dinspre alte pagini web. Această activitate este denumită ”Link Building” și este practic un PR digital. Atunci când un website de renume și foarte relevant trimite link-uri spre pagina ta, practic transmite un semnal spre Google și îi spune că ești și tu la rândul tău ești de încredere și îți transmite astefel o bucățică din încrederea pe care și-a câștigat-o față de Google.


Cum faci SEO?

SEO implică activități tehnice și creative care se împart în 2 categorii mari și grase. Onsite SEO (seo care se face pe website-ul tău) și Offsite SEO (optimizare care nu se face pe pagina ta, direct). Terminologia este antică dar e important să o înțelegi, deoarece vizează practici care se pot face pe website-ul tau sau în afara lui. Aceaste practici uneori necesită o echipă de oameni care au studiat și s-au documentat în acest sens și sunt specializați fiecare pe nișa lui, sunt lucruri pe care poate să le învețe oricine cu abilități tehnice, însa e nevoie de timp, dedicare și multă muncă. Nu mulți dispun de aceste resurse pentru că dacă vrei ca afacerea ta să fie prosperă atunci trebuie să te concentrezi pe viziune și să lași partea de SEO pentru specialiști.


Onsite SEO

După cum zicea se referă la optimizări făcute pe website-ul tău pentru a îmbunătății vizibilitatea organică în rezultatele motoarelor de căutare. Aceste optimizări includ rescrierea textului pentru a îmbunătății înțelegerea lui, relevanța, și experiența utilizatorului, dar și:


  • Keyword Research - Analiza cuvintelor cheie, a combinațiilor de cuvinte și frecvențe cu care acestea sunt căutate de potențiali clienți pentru a găsii ceea ce-i interesează; Înțelegerea intenției și așteptărilor de la o anumită căutare.

  • Audit tehnic – asigurarea că website-ul poate să fie accesat de Crawlere (paianjenii sau roboțeii domnului Google) și indexat, că este fără erori de codare și nu prezintă bariere pentru o bună experiență a utilizatorilor.

  • Îmbunătățirea structurii – prin îmbunătățirea ușurinței navigării, alinierii paginilor, folosirea de link-uri interne care conectează conținutul de pe o pagină cu conținut relevant de pe o altă pagină internă, sporind astfel experiența utilizatorului și ușurința de a găsii ceea ce caută.

  • Conținut de calitate – arată o autoritatea într-un anumit domeniu, inspiră încredere, și oferă cea mai bună experiență posibilă prin satisfacerea cunoașterii, contrar informațiilor oferite de concurență.

Lista de mai sus are în vedere doar o parte din activitățile ce implică o optimizare de succes.


Offsite SEO

Se referă la activitățile ce se fac în afara website-ului dar care îmbunătățesc vizibilitatea organică a website-ului tau. Una din cele mai importante activități este aceea de Link Building, care are drept țintă obținerea de link-uri din partea unor website-uri cu reputație. Linkurile dinpsre website-uri cu reputație au o greutate mai mare pentru google, deci calitatea link-urilor contează.


  • Marketing de conținut – website-urile cu reputație bună trimit link-uri doar spre website-uri cu conținut excepțional. Așa că încearcă să creezi conținut care poate sa atragă astfel de link-uri. Astfel de exemple sunt articole prin care explici anumite lucruri ce țin de domeniul tău de specialitate, o poveste, o vizualizare, știri sau o cercetare ce conține multe date convingătoare și relevante.

  • Mobilizare și promovare – implică contactarea unor bloggeri sau jurnaliști, influenceri, scriitori de conținut, formatori de opinie, etc. care să te menționeze sau să scrie despre tine, lucru care va aduce într-un final trafic si link-uri spre website-ul afacerii tale.

În mod evident există un număr foarte mare de motive pentru care un website s-ar putea să trimită un link spre un alt website și nu toate se găsesc în lista de mai sus. Dacă vorbești la o conferință, alături de numele tău poate să apara și website-ul tău, dacă sponsorizezi o echipă sau un eveniment, dacă esti producător și apari în lista de furnizori a unui client, dacă apari în lista de clienți sau în portofoliul altcuiva, etc.


O regulă prin care poți să judeci dacă un link este valoros sau nu, este să analizezi ce fel de trafic primești prin acel link. Dacă prin acel link nu vine nimeni pe pagina ta, sau conținutul paginii care trimite spre tine este complet irelevant pentru website-ul tău atunci s-ar putea să nu ai nevoie de el și să te fi ostenit degeaba.


Este important de menționat că smecheriile prin care uni ”mafioți spațiali„ vând linkuri, schimbul excesiv de link-uri, directoarele de link-uri de calitate slabă sau unele platforme de articole sunt împotriva regulamentului Google și pot penaliza website-ul tău.


Cel mai sustenabil mod de obținere a link-urilor e să le câștigi în mod cinstit (cum zice Dragnea) prin calitatea conținutului pe care îl pui la dispoziția înternauților.

Acum că ai zgâriat puțin suprafața cu privire la SEO ai 2 variante


  1. Contactează girafa pentru ajutor cu privire la optimizarea paginii tale de internet.

  2. Învată mai multe cu privire la SEO de pe aceste pagini (în limba engleză)

29 views

©2019 Web Design & SEO by Girafa Marketing Agency Tărgu Mureş.